Menu hari ni --> tOmyam

SaLam Semua..
& Selamat tengah hari..=)

Biasa kaLau hari ahad mesti ada yang bangOn lambat kan....
[sama la macam iLa..hehe]
And kOrang mesti banyak pLan kan hari ni...
ada yang nak gi dating dengan BF laa...takpOn dengan BFF laa..
ada juga yang nak jalan-jalan makan angin dengan famiLy...
gi Giant, Tesco, Bp Mall dan mana-manala..
takpOn duduk rumah je...
tengOk tv...tv tengOk kOrang...
sambiL makan kerOpOk...makan sepah-sepah pastu tidO kena gigit dengan semut..
padan muka!! hahaha..
apaLaa yang aku dOk merapu nih...aihh~

Tapi hari ni ntah angin dari mana ntah datang..[angin dari LaOt Cina Selatan kOt]
tetibe bangOn tidO leh jadi rajin lak..
ceLik mata pOn takdelaa awaL sangat kan..
pastu time mandiii....tetttttt...jangan pikir bukan-bukan ye!!
tetibe tangan ni gataL lak nak amik berOs kecik....
pastu start berOs dinding berOs lantai sampai bersih berkiLat tauu..
mata pOn siLau sebab kiLat sangatt kann...haha..tang ni saje tambah nak bagi sedap sikit citer..=P
ada La daLam 30minit...siap dahh..^_^
 
Pastu gi dapOr jap..mak buat rOti teLur dengan air nescafe..
breakfast la jap...
mak suruh masak tOmyam hari ni..

Oke..Ni bahan-bahan dia..

ayam [ kaLau jenis sup-sup/tOmyam, biasa iLa masOkkan bahagian leher, kaki & sikit bahagian banyak isi]
[kuantiti ikOt suka kOrang laa...]
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
halia
5 biji lada kecik (merah)
separuh kiub ayam
1 paket pes tOmyam cap adabi
sedikit asam
gula, garam & ajinomoto secukup rasa
air tapis...[air paip banyak klOrin]
2 biji tOmatO
sayur (kObis bunga, carrOt, jagOng, cendawan)
4 heLai daun Limau purut
4 daun serai

Cara Buat :

1. Didihkan air
2. MasOkkan 1 biji bawang besar dan haLia yang dihiris kasar-kasar
3. Lepas beberapa minit, masOkkan bawang besar & bawang putih yang dihiris, 2 biji lada merah (pOtOng tengah)
4. MasOkkan juga pes tOmyam, kiub ayam, guLa, garam, ajinOmOtO, asam, serai (dititik/diketOk)
5. Tutup sikit periuknya..tunggu sampai ayam masak 
6. masOkkan sayur & tOmatO...kacau-kacau sikit...
7. Tutup api..
8. MasOkkan daun Limau purut
9. Baki lada tadi..hiris dan masOkkan bekas kecik 
[sapa yang suka pedas, barulaa tenyeh sendiri lada tu kat pinggan masing-masing]
[iLa buat macam ni sebab iLa tak makan pedas sangat nanti sakit perut sape susah..??]
10. Siap..=)

tu diaa.....satu periOk penOh..


p/s : mak abah puji sedaapp...^_^ 

Sekian, bye2...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment